Intrebari Frecvente asigurari

01. Ce entitate are controlul asupra pietii de asigurari din Romania?

În baza efectului legii Nr. 32 din 3 aprilie 2000 privind activitatea de asigurare și supraveghere a asigurărilor, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) este singura autoritate împuternicită prin lege să autorizeze, supravegheze și să verifice companiile de asigurari și intermediarii în asigurări din România.

02. Ce se intampla daca provoc un accident auto si nu am asigurare RCA?

În situaţia în care ai provocat un accident şi nu deţii o poliţă RCA valabilă, persoana pe care ai prejudiciat-o este îndreptăţită să solicite despăgubiri fie direct de la tine, ca vinovat (pe cale amiabilă sau ca urmare a unei decizii judecătoreşti), fie indirect, începând din 2005, apelând la Fondul de protecţie a victimelor străzii (care are dreptul să recupereze de la vinovat despăgubirea plătită terţului pe care l-ai păgubit).

03. Cand incepe raspunderea asiguratorului?

■ Poliţa RCA intră în vigoare din ziua următoare celei în care expiră valabilitatea poliţei de asigurare anterioare. Noua poliţă se reînnoieşte cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia.

■ Pentru persoanele care nu aveau o asigurare obligatorie RCA valabilă la momentul încheierii asigurării, poliţa RCA intră în vigoare din ziua următoare celei în care s-a încheiat documentul de asigurare.

■ Din momentul eliberării documentului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a autorizaţiei provizorii de circulaţie sau a înmatriculării/înregistrării vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmează să fie înmatriculate/înregistrate

04. Ce trebuie sa fac daca mi-am pierdut RCA-ul?

În cazul în care ai pierdut poliţa RCA, te poţi prezenta oricând la compania de asigurări cu chitanţa doveditoare plăţii asigurării RCA şi ţi se va elibera o copie a poliţei.

05. Ce este asigurarea RCA?

Asigurarea RCA este o asigurare prin care terții prejudiciați în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale și/sau decesul ori vătămările corporale suferite în acel accident.

Vrei să închei o asigurare RCA online rapid și sigur? Folosește calculatorul RCA.

06. De ce este obligatorie asigurarea RCA?

Orice persoană fizică sau juridică deținătoare de vehicule supuse înmatriculării/înregistrării în România are obligația de a încheia asigurarea RCA și de a aplica pe parbrizul vehiculului într-un loc vizibil din exterior vigneta primită odată cu polița de asigurare. (este indicat pe vinietă cum se aplică pe parbriz).

Asigurarea RCA are ca scop protecția celui păgubit, deoarece acesta trebuie să primească despăgubiri pentru daunele suferite, indiferent de situația materială a celui care a produs paguba. Astfel, asigurarea RCA este atât în interesul terțului păgubit, cât și în interesul celui care a produs paguba.

Accesează aici cea mai bună ofertă pentru asigurări auto ieftine.

07. Ce trebuie sa primesc cand aleg asigurarea RCA?

Împreună cu poliţa de asigurare obligatorie de răspundere civilă a vehiculelor, asiguratul mai trebuie să primească documentul internaţional de asigurare – carte verde – şi vinietă, dar şi chitanţă în cazul poliţelor de asigurare RCA achitate în numerar.

08. Ce despagubiri se acorda si care sunt limitele politei RCA?

Companiile de asigurări RCA, în conformitate cu legislaţia în vigoare, au obligaţia de a despăgubi partea prejudiciată pentru pagubele suferite în urma unui accident produs de către un vehicul asigurat, potrivit pretenţiilor formulate în cererea de despăgubire dovedite prin orice mijloc de probă.

Asigurarea RCA, fără să se depăşească limitele de despăgubire prevăzute în poliţă, dar şi în condiţiile în care evenimentul asigurat este produs în perioada de valabilitate a asigurării RCA, acordă despăgubiri, în formă bănească pentru:

■Vătămări corporale sau deces, inclusiv prejudicii fără caracter patrimonial;
■pagube materiale;
■pagube consecinţă a lipsei de folosinţă a vehiculului avariat;
■cheltuieli de judecată efectuate de către persoana prejudiciată;

Limitele de despăgubire în baza poliţei de asigurare RCA sunt prevăzute de normele în vigoare privind asigurarea RCA, emise de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor, dar şi riscurile acoperite prin asigurarea obligatorie RCA, cat şi excluderile. Acestea sunt descrise în ordinul 5/2010.

 

Partenerii nostrii